‘Er is één lijn te trekken met toevallige ontmoetingen’


02 oktober 2020

‘Er is één lijn te trekken met toevallige ontmoetingen’

Pierre Guelen van Planon over waarom je met zoveel mogelijk mensen in gesprek moet gaan

 

Meer dan veertig ervaren ondernemers in de regio Nijmegen hebben toegezegd om starters te ondersteunen. Tijdens partnerspreekuren bij StartUp Nijmegen stellen zij hun kennis, kunde en netwerk open voor jou als startende ondernemer. Voor Pierre Guelen, eigenaar van Planon, waren het precies zo’n ‘toevallige ontmoetingen’ die aan de basis stonden van het grootste vastgoed- en managementsoftwarebedrijf ter wereld. ‘Ga met zoveel mogelijk mensen in gesprek.’

 

Pierre Guelen begon Planon 36 jaar geleden thuis, op zijn slaapkamer. “De uitdaging voor jonge startups – en ook voor mij – is dat ze starten zonder goed marktinzicht, zonder groot netwerk en zonder geld. Toen ik begon, had ik ook goede ideeën, maar toch was het moeilijk om opdrachten te krijgen. Van nul tot één personeelslid heeft me 8 jaar gekost. Nu zijn het er 750.” Hoe zijn bedrijf uiteindelijk écht van de grond kwam? “Via een oom van me, die in het bestuur van een bejaardenhuis zat, kon ik komen praten bij de directeur, die behoefte had aan inzicht voor zijn onderhoudsmensen.” Dat zou voor Pierre zijn de eerste echte opdracht worden.

 

“Daarna trof ik op de Wijchense kermis een oud-collega van mijn vader, die nu bij Philips in Nijmegen werkte. Hij stuurde de onderhoudscontracten aan en had daar een plan voor nodig. Ik zei: ‘Ik heb er een gemaakt voor een bejaardenhuis. Is dat wat?’ Hij huurde mij in als freelancer. Ik had mijn eigen software ontwikkeld, die kregen ze gratis, en ik maakte samen met een programmeur nog wat extra modules. Die ging Philips gebruiken. Toen kon ik als zelfstandige wel mooi zeggen dat Philips Nijmegen mijn software gebruikte in een van de grootste fabrieken in Europa.”

 

Kijk hoe je steeds een stapje verder komt

Via een vakblad in de bouwwereld maakte Pierre reclame over zijn software. “Toen kwam Heineken Zoeterwoude, met toentertijd een opdracht voor 100.000 gulden. Daarna volgden de Erasmus Universiteit en KPN. Die had ik nooit gekregen op basis van een onderhoudsplan voor een bejaardenhuis in Wijchen. Zo zie je maar, ik ging van een gesprek via mijn oom, via Philips naar Heineken en meer grote opdrachten. Er is één lijn te trekken met toevallige ontmoetingen.” Pierre denkt dat daar ook het geheim ligt voor starters. “Kijk steeds hoe je een stapje verder komt in je relatienetwerk. Praat met zoveel mogelijk mensen, niet alleen om te scoren. Vraag ze: wat ik doe, klopt dat? Wie ken jij die me aan een afspraak kan helpen? Dat leidt vanzelf tot opdrachten.”

 

Pierre raadt alle starters dan ook aan om in gesprek te gaan met de ondernemers tijdens de partnerspreekuren. “Ga maar eens bij vijf mensen langs. Dat kost je vijf keer een uurtje, je leert er altijd van en je krijgt de kans om waardevolle contacten te houden. Zelfs als je niet meteen verkoopt.”

 

Inspirerend enthousiasme

Voor Pierre zelf zijn de gesprekken met enthousiaste starters erg inspirerend. “Ieder verhaal is weer anders dan ik verwacht. En ik vind het altijd interessant, want ze hebben allemaal wel iets te vertellen. Vertel je verhaal met enthousiasme: jullie positiviteit en eagerness om er iets van te maken is voor mij ook inspirerend.” Hij vindt het ook geen probleem als je tijdens een gesprek vraagt of Planon klant wil worden. “Dat vind ik een hele reële vraag. Je moet natuurlijk niet de verwachting hebben dat ik meteen alles aanneem. Maar ik open wel deuren als dat kan. Dan zorg ik voor introducties en soms kan ik wel een stapje verder gaan.”

 

De belangrijkste tip voor starters van Pierre? “Kijk eens wat breder dan je oorspronkelijke plan. Ik geloof echt dat succesvol ondernemerschap te maken heeft met de bereidheid om te veranderen. Lukt het linksom niet, dan rechtsom. En lukt dat niet? Dan gaan we er overheen. Ik ken bijna geen ondernemer die in een rechte lijn is gelopen. Het vergt doorzettingsvermogen. En natuurlijk ook het geluk dat je op het juiste moment iemand tegenkomt op de Wijchense kermis.”

 

Ook in gesprek met Pierre? Vraag dan via Jan een partnerspreekuur aan. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht