‘Een beetje lef hebben als ondernemer is goed voor je’ – Maurice de Bruijn van Rabobank Rijk van Nijmegen


18 juni 2021

‘Een beetje lef hebben als ondernemer is goed voor je’ – Maurice de Bruijn van Rabobank Rijk van Nijmegen

Maurice de Bruijn is een van de zestig partners van StartUp Nijmegen die startende ondernemers helpen met tips en adviezen. Namens Rabobank helpt Maurice ondernemers met financieel advies, maar hij kan je ook vertellen wat je allemaal moet doen om financiële steun te krijgen. “De startende ondernemers van nu zijn toch de mkb’ers van de toekomst.”

Maurice werkt bij Rabobank als accountmanager en houdt zich bezig met bedrijven in Nijmegen en omgeving, waaronder innovatieve startups en bestaande midden- en kleinbedrijven. “Ik werk met mkb’ers en startende ondernemers, dus de problemen die ik bij StartUp voorbij zie komen, herken ik eigenlijk altijd wel.” Als partner neemt Maurice een bijzondere rol in, omdat hij zelf geen ondernemer is. Toch heeft hij startende ondernemers veel te bieden. “Rabobank wil meer zijn dan een plek waar je alleen geld leent. We willen echt een sparringpartner zijn voor ondernemers die hulp nodig hebben.”

Toekomstige klanten

Maurice geeft ook meteen toe dat Rabobank niet voor niets partner is geworden van StartUp. “Startende ondernemers zijn voor de bank natuurlijk heel interessant om te leren kennen. We zien het als een soort investering in de toekomst. We helpen starters nu met kennis, adviezen en tips en hopen dan dat ze als succesvolle bedrijven bij ons klant worden.” Dat betekent echter niet dat je niets aan Maurice hebt als je niet bij Rabobank bankiert. “Dat misverstand wil ik wel even uit de wereld helpen. We zijn partner geworden bij StartUp om ondernemers te helpen, dus dan maakt het echt niet uit of je wel of geen rekening bij ons hebt.”

Maurice ziet dat de problemen die de ondernemers bij StartUp hebben goed te vergelijken zijn met de problemen die hij bij zijn klanten ziet. “Veel ondernemers hebben op een gegeven moment toch een probleem met geld. Ze willen bijvoorbeeld een nieuwe stap zetten met hun bedrijf, maar hebben daar geld voor nodig. Die ondernemers help ik met advies. De core business van Rabobank is natuurlijk financiering, maar dat is niet altijd de eerste logische stap.”

Financieel gezond zijn

Het eerste advies dat Maurice ondernemers geeft, is het op orde maken van de financiële administratie. “Dat is niet alleen noodzakelijk als je financiering wilt aanvragen, maar inzage in je uitgaven en inkomsten scheelt ontzettend veel stress. Klanten met een liquiditeitsprobleem kunnen met zo’n overzicht bijvoorbeeld makkelijker andere oplossingen vinden. Je kunt klanten vragen om bijvoorbeeld een deel vooraf en een deel achteraf te betalen. Dat kan al veel schelen, maar dan moet je wel weten waar in je financiën het probleem zit.”

Wil je naast advies ook echt financiering van Rabobank? Dan ben je bij Maurice ook aan het juiste adres. “Ik kan je vertellen wat je allemaal nodig hebt en welke informatie we van je willen. Zo gaat het proces zo soepel mogelijk. Er staat ook een uitgebreid overzicht op de site.” Een van de zaken die Maurice altijd aanraadt, is het doen van marktonderzoek en het uitschrijven van verschillende scenario’s. “We gaan allemaal het liefst uit van de perfecte situatie, maar door een negatief scenario te schetsen, weet je beter hoe je problemen kunt oplossen.”

Lef hebben is goed voor je

Maurice heeft al meerdere ondernemers bij StartUp geholpen met advies. “Je ziet dat de ondernemers hard bezig zijn met het opzetten van hun bedrijf en daarbij echt een duidelijke focus hebben. Soms zelfs te veel focus. Soms is het goed om even goed na te denken, marktonderzoek te doen én dan pas je plannen uit te voeren. Je hoeft niet meteen grote onderzoeken te gaan uitbesteden, maar vraag gewoon eens aan je klanten waar ze op zitten te wachten.”

Waar mogelijk vindt Maurice het ook leuk om ondernemers van StartUp te koppelen aan klanten van Rabobank. “We hebben als lokale bank natuurlijk een groot netwerk. Als ik een starter tegenover me heb zitten die iets interessants aan het doen is waar een klant wellicht iets aan heeft, vind ik het tof om die partijen aan elkaar voor te stellen.”

Maurice heeft nog een tip voor startende ondernemers. “Lef hebben is als ondernemer echt heel belangrijk. Ga ervoor en wees niet bang om fouten te maken, want alleen als je iets uitprobeert, kom je erachter of het werkt. Laat je niet tegenhouden door anderen!”

Heb je hulp nodig met je financiën of wil je gewoon sparren over je bedrijf met Maurice? Dat kan! Schrijf je hier in voor zijn spreekuur. Ook de andere partners van StartUp geven op de site van StartUp aan waar en wanneer je met ze in gesprek kan.

Deel dit bericht