‘Door corona is ons platform toegankelijker dan ooit’


31 augustus 2020

‘Door corona is ons platform toegankelijker dan ooit’ – Ludo Jacobs van Studentvoorstudent

 

Door: Kris van tekstbureau Letterdesk

 

Van Student Company naar eigen bedrijfje op de zolderkamer naar een succesvolle onderneming met internationale ambities. Dat is de ontwikkeling die Ludo Jacobs met zijn bijlesplatform Studentvoorstudent in een paar jaar tijd al heeft gemaakt. Corona leek dit voorjaar bijna zijn ambitieuze plannen te dwarsbomen. “Maar we zijn gelukkig heel snel geswitcht van bijna alleen maar fysieke bijles naar 100% online. En dat bleek een hele goede zet”, vertelt Ludo.

 

Al tijdens zijn eigen studie Ondernemerschap en Retailmanagement merkte Ludo  dat studenten behoefte hebben aan extra hulp. Maar hoe en waar ze dat kunnen krijgen, is vaak onduidelijk. Ludo: “Dat kan toch makkelijker, dacht ik. Voor onze opleiding moesten we een Student Company starten. Samen met mijn vrienden Jelte, Bram en Philip begonnen we met een simpele website waar studenten elkaar konden helpen met bijles in groepen van tien personen.” Toen zijn drie vrienden na twee jaar besloten te stoppen met de onderneming, ging Ludo in zijn eentje verder. “Ik zag de potentie in de markt en heb op basis van klantonderzoek het platform aangepast naar een marktplaats voor bijles, waar vraag en aanbod voor 1-op-1 bijles samenkomt. Ik wilde verder professionaliseren. Een nieuwe stap zetten. Toen ben ik vanaf mijn zolderkamer het platform weer from scratch begonnen. Zo is het huidige Studentvoorstudent geboren.”

 

Hij zocht al snel een partner om het bedrijf verder mee te laten groeien. “Ik werk niet graag alleen”, legt Ludo uit. “Dit avontuur wilde ik echt met iemand delen, het liefst met een goede vriend. Daarom vroeg ik Tim om mij te helpen. Inmiddels is hij mede-eigenaar.” Waar Tim zich meer richt op de administratie en personeelszaken, is Ludo een echte verkoopman. “Ik kom uit een ondernemersfamilie waarin veel mensen aan sales doen. Dat is me dus met de paplepel ingegoten.”

 

Meer dan duizend tutoren

 

Heel lang heeft Ludo Studentvoorstudent naast zijn studie gerund, maar in maart is hij afgestudeerd en kan hij eindelijk al zijn aandacht op zijn onderneming richten. Niet dat het daar niet goed mee ging, want het platform heeft inmiddels meer dan duizend tutoren in alle studentensteden. Ze richten zich niet meer alleen op bijles voor studenten, maar ook voor scholieren. Ludo: “Onze grootste kracht is dat de studenten en scholieren zelf hun tutor kunnen uitkiezen op het platform. En je kunt van tevoren gewoon even samen chatten om te kijken of er ook echt een match is.”

 

Al ruim 2 jaar ondernemen Ludo en Tim bij StartUp Nijmegen. “We hebben hier een hele fijne werkruimte en zeker in het begin heeft StartUp ons ontzettend geholpen met alle basiselementen van het bedrijf. Het heeft ons veel inzichten gebracht, maar ook een groot netwerk en zelfs investeerders.” Het belangrijkste dat Ludo leerde? “Focus. Er liggen zoveel mooie kansen, maar je kunt ze niet allemaal pakken. Ergens moet je een keuze maken en daar gewoon vol voor gaan.”

 

Platform helemaal omgegooid

 

Corona dreigde dit voorjaar flink roet in het eten te gooien van hun ambitieuze plannen. “Onze bijles vond 90% fysiek plaats. We hebben toen in korte tijd ons hele platform omgegooid, zodat iedereen online bijles kon gaan geven. Onze gebruikers dachten even: kan dat wel? Maar we hebben heel veel aandacht besteed aan instructies en uitleg en inmiddels werkt het perfect.” De bijlessen zijn door de switch naar online toegankelijker dan ooit. “Iemand uit Nijmegen kan nu heel makkelijk een student uit Amsterdam helpen. Je bent niet meer afhankelijk van locatie, dus het aanbod is ineens veel groter. En als bedrijf kunnen we nu gemakkelijker opschalen.”

 

September wordt een spannende maand voor Studentvoorstudent. Ludo: “We zijn in het voorjaar wel  inkomsten misgelopen doordat de examens niet doorgingen. We hopen dat we dat met de start van het schooljaar weer in kunnen halen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk opschalen, uiteindelijk ook internationaal. Maar eerst willen we het platform in Nederland goed op de kaart zetten. We willen dat iedereen ons kent en dat we straks in het hele land voor alle vakken een tutor aanbieden. Op de meest vrije en persoonlijke manier.”

Deel dit bericht