“De zoektocht vind ik het allerleukst” – Portret van een ondernemer


03 juli 2020


Met dank aan: Kris van tekstbureau Letterdesk

𝘉𝘳𝘢𝘮 𝘥𝘦 𝘏𝘢𝘢𝘴 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘵 𝘸𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘶𝘪𝘵𝘥𝘢𝘨𝘪𝘯𝘨. 𝘔𝘦𝘵 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘮𝘰𝘨𝘦𝘯𝘴𝘣𝘦𝘩𝘦𝘦𝘳𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘧 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘴𝘩𝘰𝘵 𝘊𝘢𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭 𝘪𝘴 𝘩𝘪𝘫 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘬𝘭𝘢𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘵𝘪𝘫𝘥 𝘰𝘱 𝘻𝘰𝘦𝘬 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘣𝘪𝘫𝘻𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘨𝘦𝘸𝘢𝘢𝘳𝘥𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦 ‘𝘬𝘭𝘦𝘪𝘯𝘦’ 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘧𝘫𝘦𝘴. 𝘌𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘧 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘮𝘢𝘯𝘥 𝘯𝘰𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘧 𝘸𝘦𝘦𝘵, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘭𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘭 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘰𝘱𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯.

Eigenlijk begon het allemaal met poker, legt Bram uit. “Toen ik nog in Amsterdam studeerde, kwam ik er achter dat ik pokeren heel leuk vond en dat ik er ook nog eens goed in was. Strategische spelletjes liggen mij wel.” Zes jaar lang was hij professioneel pokerspeler, totdat dit verboden werd in Amerika en het voor hem minder interessant werd. “Het geld dat ik overhield, ging ik beleggen. En ik ontdekte al snel dat beleggen precies dezelfde principes heeft als poker. Kansberekening, omgaan met risico’s, tactische keuzes maken: het komt op hetzelfde neer.”

𝗥𝗲𝘀𝗲𝗮𝗿𝗰𝗵 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲

“Waarom Alphabet wel en Tesla niet? Waarom wil je wel aandelen van Apple, maar niet van Nokia? Dat vond ik het interessante aspect van beleggen. Het dynamische, die moeilijk te beantwoorden vragen.” Maar Bram ging nog een stapje verder. Hij ontwikkelde een research service, waarop klanten zich kunnen abonneren. “Die klanten zijn vaak al hele goede beleggers, maar hebben niet de tijd om alles bij te houden. Ik ga voor hem op zoek naar die kleine bedrijven waar de grote banken niet over schrijven. Bedrijfjes die wel interessant en beursgenoteerd zijn, maar vaak nog wel onbekend.”

“Natuurlijk kunnen mijn abonnees ook gewoon in Google of Apple beleggen, maar ik kom met echt iets bijzonders voor hen waar niemand nog van afweet. Een royalty bedrijf in edelmetalen bijvoorbeeld, of een bedrijf in duurzame diamanten. En zeevaartschepen, die worden ook weer heel interessant. Met dat soort vondsten maak ik het verschil voor mijn klanten.” En die zoektocht vindt Bram heerlijk. “Het is net goud zoeken. Je bent iets op het spoor en blijft maar speuren. Soms wordt het niks, maar een paar keer per jaar vind ik echt iets speciaals.”

𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻

Zijn kennis over beleggen deelt hij ook in workshops bij StartUp, waar hij als ondernemer bij is aangesloten. “Ik vertel over hoe de markt in elkaar zit, maar geef ook leuke beleggingsideeën”, legt hij uit. “En ik leer zelf natuurlijk ook heel veel van andere ondernemers daar. Het is heel mooi om te zien hoe iedereen bezig is met hun bedrijf en hoe hard iedereen daaraan werkt. Dat geeft mij ook motivatie om door te zetten.”

Deel dit bericht