De juiste focus behouden als ondernemer


17 juni 2019

Klaas Ooms, adviseur en regiovoorzitter van Ondernemersklankbord Gelderland en eigenaar en directeur van Ooms Management Consultants B.V., is na een jarenlange ervaring als ondernemer, manager en adviseur bij commerciële bedrijven en semi-overheidsorganisaties zich meer gaan richten op het begeleiden van MKB-bedrijven. Dit doet hij onder andere bij het Ondernemersklankbord, dat een van de acceleratoren is bij StartUp Nijmegen.

 

Te veel ervaring om op te noemen

Klaas heeft al meer dan 30 jaar zijn eigen onderneming en adviespraktijk. Hij heeft bij verschillende grote bedrijven in uiteenlopende branches aan het roer gestaan. Enkele bedrijven waar hij managementposities heeft gehad zijn: Heineken, Douwe Egberts, Luchthaven Schiphol, Yacht en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Zijn cv is te lang voor een kort blogartikel, maar hij is te vinden op LinkedIn. Klaas heeft van huis uit een bedrijfskundige achtergrond. Hij zet zijn kennis en ervaring nu volop in om ondernemers verder te helpen.

 

Adviseur en regiovoorzitter

Sinds juni 2016 is Klaas aangesloten bij het Ondernemersklankbord als adviseur. In januari 2018 is hij regiovoorzitter geworden van Ondernemersklankbord Gelderland en daarmee het eerste aanspreekpunt. Alle aanvragen voor ondersteuning komen in eerste instantie bij hem binnen, en worden daarna verdeeld over de beschikbare collega-adviseurs. Voor StartUp Nijmegen zijn dat John Caris, Peter van Alem, Kees van Vught en Robert Huijser. Ieder heeft zijn eigen specialisatie, en op basis daarvan worden de ondernemers toegewezen. Zelf adviseert Klaas ondernemers vaak als het gaat om vragen op het gebied van zakelijke dienstverlening.

 

‘Wij OKB’ers hebben allemaal als oud-ondernemers veel kennis en ervaring die we uitstekend kunnen gebruiken en kunnen delen om daarmee een bijdrage te leveren aan het ondernemerschap in Nederland. Het is fantastisch om te zien als het beter gaat met een ondernemer die jij hebt geadviseerd. Ik heb persoonlijk een passie voor het begeleiden van ondernemers om daarmee hun onderneming succesvol te maken, en bij het Ondernemersklankbord krijg ik daar de kans voor.’

 

Als adviseur voor MKB’ers is Klaas, net zoals zijn collega’s binnen OKB, een sparringpartner die allerlei vragen kan worden gesteld over ondernemerschap. Dat kunnen bij voorbeeld vragen zijn op het terrein van commercie, op het terrein van financiën, over personele aangelegenheden, over bedrijfsvoering in het algemeen, over samenwerking en ga zo maar door. OKB helpt graag bij het beantwoorden van die vragen van (startende) ondernemers en bij het maken van de goede keuzes en het bepalen van de juiste focus.

 

‘Ondernemen is een fulltime bezigheid; als het goed is blijf je ermee bezig en horen er slapeloze nachten bij. Bij ondernemen hoort passie en betrokkenheid en discipline om dat te blijven doen waar je goed in bent. Vaak zie je bij ondernemers dat als het even wat minder gaat, ze er andere dingen bij bedenken en afgeleid raken. Belangrijk is dat je goed weet waar je heen wil en de focus behoudt om daaruit te komen waar je op doelde.’

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht