Complexe teksten leesvriendelijker maken


17 november 2017

Tekst in essentie

Eva van Otterlo, oprichtster van De Bovenkamer Tekst & Advies, is haar hele leven al bezig met taal, tekst en beleving. Zij geeft advies over teksten, en schrijft ook zélf voor haar opdrachtgevers - met het doel dat zij zich professioneel presenteren.

Haar jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, zorgt voor een brede blik op ondernemingen. Eva gebruikt deze kennis bij het overbrengen van de onderscheidende boodschap van klanten. Van complexe documenten maakt ze leesvriendelijke tekst en lange verhalen brengt ze terug tot de essentie.

 

Passie en kernwaarden

Alle communicatie-uitingen hebben haar aandacht, alles wat met taal en tekst te maken heeft trekt haar aan. Zij adviseert over arbeidsmarktcommunicatie, schrijft whitepapers over duurzaamheid, en redigeert bijvoorbeeld ook boeken en columns. Steeds met de kernwaarden van de opdrachtgever in haar achterhoofd.

Haar passie voor taal en tekst ontdekte ze toen zij als meisje van 10 haar vader vroeger hielp bij zijn werk, het selecteren van tientallen sollicitatiebrieven.

 

‘Mijn vader moest veel brieven lezen vanwege zijn werk als p&o-er. Ik beoordeelde de brieven op taal en inhoud en maakte schema’s met naam, leeftijd, motivatie en algemene indruk. Zo hoefde hij geen 50 brieven te lezen maar nog maar 20.’

 

Later heeft zij Nederlands gestudeerd, mede vanwege de gedichten van Vondel. Zijn woordkeus, het ritme, de beleving en het spel met taal maakten haar taalgevoel wakker. Mede daardoor besloot zij om zich verder in de Nederlandse taal te verdiepen.

 

LEAN

Eva maakt bij haar werk gebruik van de managementfilosofie LEAN, wat zij creatieverwijs opsplitst in: Leesvriendelijk, Efficiënt, Aansprekend en No-nonsense. Grote lappen en kleine stukjes ver-LEAN-iseert zij. Zo komt de kern van de tekst naar voren en spreekt het de lezer aan.

 

 

Werken met een glimlach

Bij StartUp Nijmegen adviseert Eva haar mede-ondernemers regelmatig bij het schrijven van teksten. Ook probeert zij de mensen om haar heen zo veel mogelijk te verbinden met elkaar.

 

‘Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat anderen doen. Zo maak ik verbindingen tussen ondernemers. (…) Bij StartUp Nijmegen accelereer ik vooral door de dynamiek onderling en de veilige omgeving om te praten met mede-ondernemers. Ze zetten me aan het denken - dat brengt mij verder, daar hou ik van.’

 

Gedurende haar werkzaamheden, is Eva goedlachs. Lachen is volgens haar niet alleen essentieel tijdens het werk, maar ook van belang om steeds het beste van elke dag te maken.

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht