‘Blijf niet te veel hangen in businessplannen, ga maar gewoon doen’


15 januari 2021

‘Blijf niet te veel hangen in businessplannen, ga maar gewoon doen’

Petra Benink van Rescope over vallen en weer opstaan

‘Als ik ooit de tent verkoop, dan ga ik startups helpen’, zei Petra Benink-Waanders van Rescope altijd. Tot Dick Bos haar vroeg waarom ze daarmee zou wachten tot haar pensioen. Als een van de bijna vijftig aangesloten ervaren ondernemers helpt Petra nu starters en gaat ze tijdens de partnerspreekuren van StartUp Nijmegen met hen aan de slag.

Petra en haar man staan al meer dan 15 jaar aan het roer van Rescope, een specialist in het repareren en reviseren van endoscopen. Als StartUp-partner geniet Petra ervan om haar ervaringen met starters te delen en ze daarmee te helpen. Wat ze vaak ziet in haar gesprekken, zijn ondernemers die alles heel grondig onderzoeken en eigenlijk net iets te lang twijfelen. Petra raadt hen aan om naast cijfers ook naar hun onderbuikgevoel te luisteren.

“Wat ik als ondernemer heel belangrijk vind, is dat mensen niet te veel moeten nadenken en gewoon moeten doen. No guts, no glory! Je intuïtie, die klopt. De vibes die je krijgt, die krijg je niet voor niks. Daar mag je wat meer mee doen. Blijf niet te veel hangen in businessplannen en Excel-sheetjes, ga maar gewoon doen. Als je goed naar jezelf luistert, dan gaat het niet fout. De kosmos stuurt je wel op een bepaald pad, ik geloof daar wel in.”

Petra moedigt ondernemers aan om ook zichzelf uit te blijven dagen. “Je moet wel elke dag weer blij worden van wat je doet. Blijf uitkijken naar kansen. Nieuwe kindjes maken, noemen wij dat: met nieuwe projecten aan de slag gaan.” Dat kan een nieuw bedrijf zijn, een nieuwe bedrijfstak of product. Tuurlijk ga je een keer op je bek. Maar dan is het juist ook de kunst om weer op te staan en door te gaan.”

Vallen en opstaan

Petra en haar man hebben inmiddels een robuust bedrijf gebouwd, maar probeerden ook wel eens iets dat minder succesvol was. “Wij zijn ooit ook maar gewoon begonnen, omdat mijn man een trucje goed kan. Ik ben erbij ingestapt omdat ik weer andere trucjes kan. Zo vormen we samen een goed team. Wat voor ons niet werkte, was om projecten met buitenstaanders aan te gaan.” Ze kwam in contact met iemand die een goed idee had. “We stapten samen in zo’n project, maar toen bleek de chemie toch anders te zijn. Dat bracht niet wat wij ervan gehoopt hadden. Zo hebben we dat allebei een keer geprobeerd. Voor ons bleek dat dus gewoon niet te werken, en dan moet je het ook niet meer doen.”

Liever synergie dan een checklist

In partnergesprekken is Petra altijd op zoek naar een wisselwerking. “Waar is degene die tegenover me zit, naar op zoek? Wat voor vragen hebben ze, waar kan ik met mijn ervaring in helpen?” Petra vindt het belangrijk dat er een synergie ontstaat in het gesprek. “Ik heb er een hekel aan als iemand zegt ‘Geef me je netwerk’, of ‘Hoe kan ik zo snel mogelijk klussen krijgen via jou?’. Voor mij is de intrinsieke motivatie om deze gesprekken te voeren om te kijken waar energie vrijkomt en hoe je elkaar kunt versterken. Ik wil best delen en verbinden, maar wel daar waar het past.”

Een starter hoeft ook niet altijd tot in de puntjes voorbereid aan het gesprek te beginnen, vindt Petra. “Juist als je er open in gaat en eens kijkt wie de ander is, krijg je dat soort gesprekken veel beter op gang dan met een voorbereid vragenlijstje. Een checklist kan de spontaniteit weghalen. Ga de gesprekken gewoon aan, gebruik ze, maar ga er niet altijd in met een ‘leerling-leraarverhouding’. Zo sta ik er ook echt niet in. Als ik je kan helpen, is dat leuk. En anders hebben we gewoon een goed gesprek over van alles. Maar eigenlijk komt er altijd wel iets uit waar de starter wat aan heeft. En soms heb ik er ook nog praktisch iets aan.`

Als ze ondernemers één tip mee mag geven, is het om minder te focussen op geld. “Veel mensen in mijn omgeving zijn zo getriggerd en gemotiveerd door geld en financiën: ze willen zo snel mogelijk, zo veel mogelijk verdienen. Dat is volgens mij niet de juiste intrinsieke motivator. Je moet ergens energie van krijgen en er blij van worden, en dát gaat dan geld opleveren.”

Ook met Petra in gesprek over ondernemen? Schrijf je dan in voor haar spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht