“Wij maken werk vinden voor internationale studenten veel makkelijker” – Karel Leusink van International Students Work


07 september 2021

Als buitenlandse student werk vinden in Nederland is vaak moeilijk. Na een half jaar studeren in Japan begreep Karel Leusink pas écht hoe lastig dit is als je in het buitenland zit. “Studenten komen vanuit de hele wereld speciaal naar Nijmegen en Arnhem om hier te studeren en daarnaast te werken. Met International Students Work helpen wij ze tijdens en na hun studie aan een baan in de regio.”

Karel zag een grote tegenstelling op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Aan de ene kant hoorde ik dat de provincie Gelderland bezig is met onderzoeken naar schaarste in bepaalde vakgebieden en de mogelijkheden om internationale studenten en expats in te schakelen. Aan de andere kant sprak ik internationale studenten die hier niet aan werk konden komen en financieel in de problemen kwamen.” Als student bedrijfskunde zag Karel hier een grote kans. “Er is vraag, er is aanbod en ik zag ook nog eens de kans om sociale impact te maken. Met International Students Work willen wij internationaal toptalent in contact brengen met lokale bedrijven op zoek naar jonge mensen.” 

 

Oplossingen bieden

Samen met zijn compagnon richtte Karel in 2019 International Students Work op. “Dat was toen nog tijdens mijn studie. In het begin was het vooral een kwestie van aankloppen bij restaurants in de buurt en vragen of ze nog mensen zochten.” Al snel liep Karel tegen de eerste uitdagingen aan. “In Amsterdam is het heel normaal om op het terras in het Engels aangesproken te worden, maar in Nijmegen ging die vlieger nog niet op. Mensen willen hier in het Nederlands een biertje kunnen bestellen. Al is dit wel aan het veranderen, mede door de coronacrisis.”

Karel kwam erachter dat in de wereld van distributiecentra veel meer behoefte is aan internationale studenten. “Daar is het veel minder erg dat niet iedereen Nederlands spreekt. En ik zag ook opeens een groot cultuurverschil met Nederlandse studenten. Distributiecentra liggen namelijk vaak wat verder buiten de stad, waardoor een werknemer verder moet reizen. Een Indiase student uit Mumbai vertelde me dat deze afstand  voor hem geen enkel probleem was. Mumbai is veel groter dan Arnhem en Nijmegen samen, dus thuis was hij ook gewend om ver van zijn werk en universiteit te wonen.”

 

Starten met ondernemen

Het opzetten van een onderneming is en blijft uitdagend. Karel vond het begin vooral leerzaam. “Je hebt een idee om ergens mee te beginnen en daar krijg je natuurlijk allerlei reacties op. Mensen die het een potentieel succes zien worden en mensen die er geen vertrouwen in hebben. Als ondernemer wil je er uiteindelijk een succes van maken.” 

Uiteindelijk bleek het voor Karel geen hogere wiskunde. “Het is een kwestie van bedrijven contacten, een website online zetten zodat studenten zich kunnen aanmelden. Zo gaat het balletje langzaam rollen. Je moet alleen wel goed voorbereid zijn.” Van voorbereidende klantgesprekken tot van tevoren uitzoeken hoe het zit met wetgeving omtrent buitenlandse werknemers: Karel is niet zomaar begonnen met zijn bedrijf. 

Sinds een maand is Karel aangesloten bij StartUp. “Voordat ik hier kwam, had ik al een paar gesprekken gehad met Dick. Ik denk dat het nu al een goede beslissing is geweest om hier te komen. Dick en Jan denken namelijk actief met mij mee en de aangesloten partners zorgen voor goede inzichten. Ik heb in die eerste maand 4 gesprekken gevoerd, maar heb er ook nog 20 op de planning staan!”

“Het is fijn om mensen met ervaring om je heen te hebben. Iemand als Dick heeft alle businessmodellen al honderd keer gezien. Je krijgt een steuntje in de rug én eerlijke feedback over hoe je het nu doet. Maar vooral: hoe het beter kan.”

 

Successen vieren

Ondernemen is ook blij zijn met wat je al hebt bereikt. “Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor de eerste keer een internationale student tegenkwam in de horeca die via mijn bedrijf die baan had gekregen. Het is ook mooi om te zien dat internationale studenten heel anders reageren dan de gemiddelde Nederlander. Zo kreeg ik een keer een appje met ‘God bless you’, dat hoor je hier toch niet vaak van een Nederlander.”

Karel is ook trots op een pilot die hij laatst gedraaid heeft. “Dat was bij een logistiek centrum. Zij hadden een tekort en wilden de zomerdrukte opvangen. We zijn begonnen met 5 studenten die daar gingen helpen, maar uiteindelijk hebben 18 studenten daar een hele zomer gewerkt. De pilot ging zo goed, dat er een aantal parttime banen zijn gecreëerd voor na de zomer. Die pilot laat me ook zien dat je stapje voor stapje de goede richting op gaat met je bedrijf, totdat je opeens terug kunt kijken op mooie successen.”






Deel dit bericht