Animatievideo's gebruiken voor doeltreffende storytelling


03 november 2017

Van vrienden naar zakenpartners

Na een opleiding Psychologie afgerond te hebben, is Koen Collé door de GGD - zijn werkgever destijds - gevraagd om een animatievideo voor ze te maken. Koen had al veel ervaring met verschillende vormen van video, maar de wereld van animatie was voor hem nog een te verkennen terrein. Daarvoor heeft hij de hulp ingeschakeld van zijn goede vriend Luuk Buurman, die destijds al veel kennis had van animatievideo’s.

Na deze eerste opdracht ontstond er een groeiende interesse in animatievideo’s gemaakt door de heren. Het gevolg hiervan was de oprichting van Fiks Film. Na enige tijd vanaf de zolderkamer te hebben geproduceerd, besloten Koen en Luuk dat het tijd was voor een volgende stap: Kantoor houden op een inspirerende locatie. Deze zoektocht strandde bij StartUp Nijmegen, waar ze zich na een proefdag al snel bij aansloten.

Het leuke aan Fiks Film is dat Koen en Luuk elkaar perfect aanvullen. Ze hebben beide een andere manier van werken en denken. Koen werkt creatief en onderzoekend met als resultaat veel nieuwe inzichten en ideeën. Luuk werkt netjes en strak met een bijna perfectionistisch oog voor design. Deze twee manieren van werken en denken leiden uiteindelijk tot de gulden middenweg met een doeltreffende animatievideo als gevolg.

 

‘Bij het schieten van films ben je afhankelijk van de mensen waarmee je werkt, de verlichting, locaties, achtergrondgeluiden en noem maar op. Met animatievideo’s heb je echter alle vrijheid in het creëren van een filmpje waarmee je jouw boodschap haarfijn en doeltreffend overbrengt.’

 

Psychologie en storytelling

Hoewel Koen en Luuk beide verstand hebben van hun vak, verdelen ze bepaalde taken om het maken van de video’s soepeler te laten lopen en de opdrachtgever nog beter te kunnen bedienen. Koen is meestal verantwoordelijk voor het schrijven van de scripts, en Luuk neemt de illustraties en het design op zich. Ze begrijpen goed dat niet elke klant hetzelfde wil, en ze houden er dus goed rekening mee welke doelgroep het filmpje moet aanspreken.

 

‘Afhankelijk van of het filmpje wordt gemaakt voor kinderen, jongeren, ouderen, laaggeletterden of hoogopgeleiden moet je rekening houden met de snelheid van de animaties, het taalgebruik en ook de lengte van de video. De kennis van de psyche van de mens komt hierbij erg goed van pas.’

 

 

Lunchen met collega-ondernemers

Bij StartUp Nijmegen zijn ze verder erg tevreden over de faciliteiten die worden aangeboden. Naast de dagelijkse lunch die zorgt voor een hechtere community, vinden ze ook de partnergesprekken erg nuttig. Daarnaast raadplegen ze graag Dick Bos, bij het nemen van grote beslissingen of het benaderen van kansen en prospects.

 

'Van mensen met ervaring moet je leren. We nemen nooit alles direct aan, maar door kritisch naar de adviezen te luisteren kom je als bedrijf en persoon vooruit.'

 

Milieuvriendelijk ondernemen

Niet alleen vinden ze het belangrijk om kwalitatieve en doeltreffende video’s aan te leveren bij hun klanten, ook is Fiks Film een ‘klimaatneutraal’ bedrijf. Zij houden er bij al hun activiteiten rekening mee dat het klimaat niet wordt geschaad en corrigeren voor hun uitstoot. Dit doen zij door bij te houden hoeveel CO2-uitstoot hun dagelijkse bezigheden veroorzaken (denk aan reizen, gebruikmaken van elektronische apparaten). Door hier erg scherp op te letten, hebben zij als bedrijf een erg lage CO2-uitstoot. Als kers op de taart leveren ze het eindproduct bij de opdrachtgever af op een usb-stick gemaakt van gerecycled papier.

 

‘Het is niet alleen belangrijk om geld te verdienen, maar ook om te zorgen voor de mensen en de wereld om je heen. Geld is niet ons voornaamste doel. Wij praktiseren onze passie en investeren hierbij in een schone en mooie toekomst.’

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht